Værdier
Billum Friskole – en skole for livet
Billum Friskole består af en vuggestue, børnehave, skole og SFO, hvis idégrundlag bygger på de Grundtvig-koldske skoletanker. Det betyder at vi dyrker barnets blomstring i fællesskabet, det mundtlige ord og glæden ved at tilegne sig kundskaber samt færdigheder. Vi er forankrede i lokalsamfundet, men har blikket rettet mod den store globaliserede verden.
Det nære børneliv
Børn lærer bedst, når de kan se en mening med at lære. I/På Billum Friskole mener vi, at det både giver mening at tage skolen ud i verden, og invitere verden inden for hos os. På Billum Friskole involverer vi os i det nære lokalsamfund, og placerer vores liv og hverdag i det fjerne globale samfund.) For de helt små betyder det deltagelse i udeskole i den lokale skov, det betyder også, at børnene inviterer til høstfest og deltager i Billums byfest, samt udflugter til de lokale gårde og dejlige lokalomgivelser. Lokalperspektivet udvides op gennem de større klasser, hvor det gradvist bredes ud til resten af verden. De større elever lærer om bæredygtighed og de største kommer på udveksling i andre lande.
Det forpligtende fællesskab
Et bærende element i den Grundtvig-koldske skole er tanken om, at barnet kun kan blive klogere på sig selv ved at indgå i meningsfulde fællesskaber. Vi opdyrker sådanne fællesskaber som børnene kan være i og spejle sig i. Det forpligtende fællesskab er et helt centralt princip i friskolen, og omhandler såvel børn, ansatte som forældre. Det er skolens mål at fremelske en aktiv forældrekultur og gøre, hvad vi kan, for at inspirere forældrene til gode indbyrdes relationer samt god kontakt med skolens personale. Vi forventer derfor, at forældrene prioriterer at mødes uden for skolen, hjælpe til med rengøring, frivillige arrangementer, deltage i forældremøder og at de medvirker til at arrangere udflugter og lejrture for skolens elever.
Det forpligtende fællesskab udvikler sig gennem børnenes relation til hinanden. Det forpligtende fællesskab betyder, at børnene lærer at tage ansvar, og være opmærksomme på deres medmennesker og omgivelser. Man skal deltage engageret og åbent i fællesskabet, og på denne måde være med til at opbygge et godt sammenhold på skolen, så den enkelte får det bedst muligt i det store fællesskab.
Trivsel og tryghed
På Billum Friskole skal der være plads til alle, der er tro mod skolens værdier. Vi prioriterer, at der er frihed til forskellighed. Trivsel og tryghed er en forudsætning for læring, hvilket er et helt centralt grundelement på Billum Friskole. Vi prioriterer derfor gennem gode normeringer, at der er god tid til hvert enkelt barn. Vi sørger også for, at der er god kontakt og fælles ånd mellem de forskellige årgange på skolen. Dette sker gennem daglige morgensamlinger, fællessang og ved venskabsaftaler, hvor en stor elev hjælper en mindre. De små fra børnehaven får ligeledes gradvist mere kontakt med de øvrige elever på skolen, og vil allerede i førskolen, have dannet gode og brugbare relationer til mange af de store børn.
Et rummeligt og læringsrigt børneliv
Jævnfør den Grundtvig-Koldske skoletradition, skal skolen oplive og oplyse. Oplivelse er at gøre børnene glade for livet, og således give dem lyst til, og mod på, at lære og udforske livet foran og omkring sig. Billum Friskole ønsker gennem en vel tilpasset undervisning, at eleverne opnår den højeste grad af faglighed og almendannelse. De lærer at tage ansvar for sig selv, hinanden og vores omgivelser. Oplysningen og oplivelsen handler ikke kun om at lære børnene kundskaber og færdigheder, men i lige så høj grad glæden ved at tilegne sig disse. Vi efterstræber derfor en skole for livet, hvor børnene elsker at lære.
Bæredygtighed, livsduelighed og verdensborgerskab
At arbejde med bæredygtighed betyder at eleverne tilegner sig viden om-, og respekt for mennesker, miljø og ressourcer på en og samme tid. Det betyder en opprioritering af social omtanke, kreativitet, musik og høj faglighed. Det betyder omsorg for, og læring om og i naturen, og livet uden for skolen. Bæredygtighed er en ambition, en grundværdi og en pionerånd, som vi ønsker at integrere i Billum Friskoles DNA.
Det grundlæggende for os, er den almene dannelse og personlige udvikling, der sker via de relationer, der løbende skabes. Vi ser det som vores opgave at opdrage og inspirere børnene til en aktiv deltagelse i et demokratisk samfund, med henblik på at bevare troen på sig selv og evnen til at gøre en forskel. Eller med andre ord, udstyre dem med livsduelighed.
Med afsæt i modellen for verdensborgerskab skal vores børn og elever, ud fra et ståsted i det nære og kendte, lære at navigere i en national og global forståelse af verden. Jo dybere perspektiv vi har på os selv og vores traditioner, jo bedre er vi rustet til mødet med det nye og fremmede.